Vårt syfte med besöket var att få veta mer om alternativa verktyg och de talsynteser vi har köpt in. Det fick vi också, men det som främst dröjer kvar hos mig är det kloka och genomtänkta sätt de organiserat IT-stödet i Mölndal:
Man har också gjort en stor satsning på att utbilda specialpedagoger och speciallärare i alternativa pedagogiska verktyg. Verktygen passar för alla elever, men överbryggar också svårigheter i lärandet.
På utvecklingsavdelningen ”testkörs” programvara i sin miljö för att testa funktionalitet, kompatibilitet och för att upptäcka krockar mellan olika program. Där finns tillgängligt både datorkunnig pedagog och tekniker. Olika hjälpmedel utprövas och kan lånas ut till skolorna. Handledning i användandet ingår, både för lärare och berörda elever.
Vidare har i Mölndal startats ett spännande pilotprojekt i samarbete med en högskola: En dator per elev i sammanlagt 12 klasser. Särskolan, både grundsär och träningsskola, är med. Hälften av klasserna har PC och hälften Mac. Vi hoppas kunna få veta mer om det så småningom.
/ Elisabeth
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar